Snöpremiär och Vasaloppet 2019

Igår gjorde jag första passet med skidor under fötterna för säsongen, relativt sent mot hur det sett ut tidigare år för min del. I takt med att jag specialiserat mig mot långlopp och stakning har jag inte känt det skriande behovet att att komma iväg på snö lika tidigt som förr. Är såklart en lite annan känsla med snö kontra asfalt men stakningen är det som kräver minst tid för att anpassa sig. Var väldigt fina förhållanden och strålande sol så det blev ett trevligt pass, var rätt seg första timmarna men fick upp värmen efter 2,5 timme så stod ut i 3,5 timmar till slut och hann även få in några spurter. Passet kan ni se här till höger på Strava-länken.

Fint men otroligt kallt i Vålådalen, 11 minusgrader.

Nu blir det en tillbakablick till hur min långloppsresa på riktigt började. Jag har, som de som följt mig närmare genom åren vet, ofta presterat bra i stakning oavsett om det handlat om långlopp eller sprint. Trots att jag hela skidgymnasiet och åren efter mest tränat för så kallad traditionell skidåkning är det där jag fått med mig resultat för det mesta. Under säsongen 18/19 började jag känna att motivationen började sina efter ännu en säsongsinledning där jag kände att jag inte fick de resultat jag siktat efter med mig. I januari 2019 gick jag av en slump på en föreläsning i Östersund med en cykeltränare som hette Mattias Reck. Jag vet faktiskt inte varför jag gick, hade aldrig varit särskilt intresserad av cykel och hade nog aldrig kollat en cykeltävling varken på TV och än mindre i egen person. Det var väldigt intressant och inspirerande och jag fick en hel del idéer om att testa många av träningsmetoderna cyklisterna körde på skidor. Jag hade nämligen planerat att köra Vasaloppet den säsongen, något jag länge velat göra men som aldrig passat in i tävlingskalendern tidigare säsonger.

Jag började slipa på en träningsplan som jag skulle följa sista månaden in mot Vasaloppet, innan dess skulle SM i Sundsvall på riktigt tuffa banor gå av stapeln. Jag gjorde rätt OK ifrån mig med mina mått där, var mellan 15-20:e på distanserna och gjorde en riktigt bra stafettsträcka, men jag var väldig sugen på att börja träna för Vasan. Hade lyckats få tag på Mattias på Messenger och han var väldigt behjälplig med att justera planen så att den blev optimerad. En månad är inte särskilt mycket tid att träna på men för mig handlade det om att få lite vana för att hålla distansen ut på den 90 km långa sträckningen.

Åkte ner till Sälen två dagar innan loppet med pappa som vallade skidor och servade med dricka längs loppet. Boendet som vi hade löst ganska nära start var visserligen det, men vi blev varse att det var rätt många andra som skulle bo där i det huset.. Tror jag sov sammanlagt sex timmar på de två nätterna innan loppet, så även om jag hade sovit dåligt var det skönt att bara komma iväg därifrån för att få tävla!

Starten gick och det snöade helt otroligt mycket, tänkte dock att det passade mig då det förmodligen skulle hålla nere farten och att jag då skulle kunna hänga mig kvar i täten så länge som möjligt! Ungefär så blev det också, jag höll mig längst bak i klungan och när jag såg att de framför mig började tappa fick jag kliva ut och köra om för att inte själv dras med i luckorna som bildades framåt. Tror jag knappt såg täten en enda gång då alla åkte i ett led på grund av snöfallet. Någonstans efter Eldris, med kanske 6km kvar började dock krafterna sina ordentligt och jag orkade hänga mig kvar när tempot skruvades upp i täten. Hamnade själv och fick kriga mig in mot Moraparken och gled in på en 33:e plats vilket var högt över förväntan, men framförallt hade jag fått smak för långloppen på den yppersta nivån. Redan dagarna efter började jag höra mig för om möjligheten att åka Birkebeinerrennet som var två veckor framåt i tiden, mer om det nästa gång..

Saxandes i första backen med klubbkompis Mattias Bångman i hälarna och lite längre ned i backen framtida teamkollegan Lina Korsgren!

Hoppas ni uppskattar den här sortens tillbakablick, kom gärna med feedback eller förslag på om ni tycker jag ska fokusera på annat i dem, vi hörs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *