Redo för race!

Igår packade jag bilen och letade mig ner mot Orsa där teamet har samlats inför årets smygpremiär av långloppssäsongen. Start klockan 8 imorgon och då väntar 75 minuters snurrande och sedan tre varv till här på 1,2km-slingan här i Orsa Grönklitt. Håll koll på Team Lager 157:s FB-sida för en livesändning så ska jag försöka se till att det blir sevärt!

Körde tre timmar på spåret idag och kändes rätt bra, tryckte på in mot spurten över stadionområdet några gånger och tyckte det svarade rätt fint. Fick riktigt hög puls i alla fall, hur man nu ska värdera det..

Ramudden-boysen är redo för premiär.

Senast det var premiär i Orsa var knappt ett år sedan och då hade jag en sommar med mycket rullskidtävlingar mot världseliten i ryggen. Bland annat Blink Classics i Stavanger som blev lite av ett genombrott för mig, 60km klassiskt över en tuff sträckning mot stora delar av världseliten. Hade extremt låga förväntningar inför eftersom jag fem dagar innan hade blivit frånåkt efter 5km på ett 42km-lopp i Jämtland och nu skulle jag ställas mot ännu starkare motstånd, en tuffare bana och bra mycket längre åktid.

Kände mig rätt stark när vi drog igång och höll mig rätt långt fram de inledande kilometrarna, innan vi gick in i den tuffaste backen på banan hann jag mattas av lite och falla tillbaka rätt mycket så jag fick en dålig position in. Men ganska fort kände jag att jag lätt kunde köra om åkare och avancera i fältet, plötsligt låg jag och drog fältets andraklunga som var på väg ikapp täten med Iivo Niskanen, Sergey Ustiugov och Simen Hegstad Krüger, för att nämna några. Backen var fem kilometer lång och sedan väntade platt och småkuperad åkning in till mål i Stavanger. Med knappt 10km kvar till mål gick vi ikapp täten och då var jag plötsligt med och slogs om segern! Såhär med facit i hand borde jag varit mer offensiv på slutet, men jag var rätt nöjd med att bara vara med täten in mot mål och hade inte riktigt mindsetet för att hålla mig långt fram i klungan. Hur som helst gick jag i mål som 10:a och slog flertalet OS-meriterade åkare och kunde åka hem ett väldigt fint kvitto på att de stora förändringarna i träningsschemat hade gett utdelning!

Första tävlingen på snö förra säsongen blev då alltså i Orsa Grönklitt i mitten av november, hela Sverigeeliten var samlad och jag kände mig ruskigt het. De första – av de cirka 15 – varven höll jag mig lugn och slösade ingen kraft innan jag i slutet av varvets enda backe tryckte till över krönet. Det var många som fick det kämpigt och började släppa så jag fortsatte att göra det i kanske fem varv innan Oskar Kardin tog tag i taktpinnen satte in ett saftigt från botten av backen. De sista varven var det bara jag, Andreas Holmberg, Öyvind Men Fjeld och just Oskar Kardin kvar. Jag började känna mig lite sliten och väntade bara på att Oskar skulle sätta in ett av sina patenterade stenhårda ryck i sista backen när vi gick in på sista varvet. Precis det hände och han fick dessutom en rejäl lucka på oss alla, jag lyckades ta rygg på Lager 157:s norrman och in på upploppet hade jag återfått lite krafter så jag kunde spurta ner honom och gå i mål på en fin andraplats.

Innan hade vi tävlat på rullskidor och trots att det är väldigt likt att staka på snö är det ändå något annat, dessutom är det inte då man ska vara i form. Därför var min fina prestation på långloppspremiären förra året väldigt betydelsefull för mig och jag kände att jag nu på riktigt skulle kunna utmana om den rosa ungdomvästen när Ski Classics skulle dra igång två veckor senare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *